Pistruii sunt una dintre problemele ce afecteaza persoanele cu pielea alba si sunt intalniti frecventi mai ales in cazul roscatelor.

Pistruii apar datorita unei gene speciale ce este responsabila de faptul ca pielea devine tot mai deschisa pe masura ce sinteza de vitamina D scade, fapt ce face ca persoanele cu parul de culoare deschisa sa fie deosebit de vulnerabile fata de expunerea solara.

Astfel, celulele pistruiatilor sunt mai sensibile la actiunea razelor UV fapt ce duce la aparitia pistruilor.

Pistruii sunt in general mosteniti pe cale genetica si isi fac aparitia in jurul varstei de 3 – 4 ani, se raresc in jurul varstei de 45 de ani, iar spre batranete acestia dispar cu desavarsire. Acestia sunt localizati in zonele cele mai expuse la soare: pe umeri, nas, obraji sau pe frunte

Desi nu sunt periculosi pentru sanatate, pistruii ne confera de multe ori un aspect inestetic si este necesar sa adoptam un machiaj special in cazul in care dorim sa ii acoperim.

Trucuri pentru machiajul pistruiatelor

Atunci cand ne vom alege machiajul trebuie sa ne gandim in primul rand daca vrem sa acoperim in totalitate pistruii sau doar dorim sa ii atenuam.

Daca nu dorim decat sa ii estompam vom folosi un fond de ten cat mai apropiat de culoarea pielii, lucru ce va da fetei o culoare cat mai aproape de cea naturala. In cazul in care vom folosi  un fond de ten cat mai apropiat de culoarea pistruilor culoarea fetei va fi mult prea inchisa.

In acest caz se poate folosi si un primer colorant ce contine un pigment special cu rolul de a neutraliza subtonurile pielii, peste care va fi aplicat un fond de ten cu o baza usoara. Acesta va estompa zonele cu o concentratie mare de pistrui si nu ne va afecta aspectul sexi, deoarece restul pistruilor se vor vedea natural de sub machiaj.

In cazul in care doar vom dori sa acoperim pistruii se poate folosi un concelear lichid de putere mare.

RoscateCulorile pale sunt folosite pentru un machiaj de buna calitate

Blush-ul pe care il vom folosi trebuie sa se armonizeze in mod natural cu pistruii si culoarea fetei. Este recomandat un blush pal cremos, ce va fi absorbit in mod natural de textura fondului de ten. Nuantele de maro sau piersica sunt printre cele mai recomandate, insa trebuie sa fim atente sa evitam tonurile de roz.

Blush-ul poate fi fixat cu ajutorul unui strat subtire de pudra libera ce va trebui sa fie in aceeasi nuanta cu tenul nostru.

Ochii beneficiaza de un loc central atunci cand discutam de machiajul pistruiatelor, deoarece intensificand  privirea cu ajutorul nuantelor vii se creaza contrastul mult dorit, lucru ce duce in final la estomparea pistruilor.

Ochii pot fi scosi in evidenta folosind eyelinere de diverse culori, impreuna cu farduri de pleoape in culori complementare cu cea a ochilor.

Nu trebuie sa uitam sa folosim mascara si sa evitam folosirea fardurilor de pleoape.

Sprancenele pot fi conturate cu un creion pentru sprancene ce trebuie sa aiba aceeasi culoare cu cea a parului, insa este de dorit sa evitam excesele.

Buzele pot fi definite cu ajutorul unui creion de contur.