Parul roscat este mereu la modaDe-a lungul timpului, lucrurile ce au iesit in evidenta au produs o serie de sentimente contradictorii: teama, veneratie, dorinta sau ura.

Fenomenele naturale obisnuite erau interpretate in functie de starea de spirit sau de situatia politico – economica, iar oamenii cu caracteristici fizice iesite din comun erau inclusi in categorii aparte.

Spre exemplu, multe dintre femeile ce purtau parul lung erau incluse in categoria vrajitoarelor. In credinta populara parul lung avea ca semnificatie detinerea unor puteri supranaturale.

Acesta era taiat cu prioritate atunci cand vrajitoarele erau arse pe rug, deoarece exista credinta ca puterile magice detinute de parul lung ar fi putut sa le salveze.

Situatia se schimba atunci cand parul avea o culoare deosebita.  Femeile cu parul rosu ieseau imediat in evidenta in orice situatie, iar atunci cand culoarea parului era combinata cu ochi de culoare deschisa senzatia de liniste si forta emanate aduceau celor din jur o stare de bine si de siguranta.

Roscatele au jucat uneori roluri cheie de-a lungul istoriei. Nu trebuie sa uitam de sultana Hurrem ce a jucat un rol extrem de activ atunci cand Imperiul Otoman era la apogeu, existand chiar si unii istorici ce i-au atribuit conducerea „de drept” a statului, datorita influentei pe care a exercitat-o asupra sultanului Soliman.

Cert este faptul ca roscatele au fost venerate sau temute, adorate sau urate, iar astazi femeile cu parul de foc sunt considerate unele dintre ele mai seducatoare prezente din societate.

Fascinatie exercitata de parul rosu a creat numeroase legende

Roscatele au fost o prezenta remarcata inca din antichitate. In Egiptul antic acestea erau marginalizate, deoarece se credea ca aduc ghinion si au existat cazuri in care acestea erau oferite ofrande zeilor, fiind sacrificate pentru a readuce norocul. Cenusa rezultata era imprastiata in jurul culturilor pentru a imbogati recoltele si pentru a imbuna zeii.

Vechii greci le considerau persoane de care era mai bine sa te feresti, deoarece se credea ca acestea se transformau in vampiri dupa deces.

In Evul Mediu roscatele erau considerate ca si creeatii ale diavolului, in timp ce in timpurile inchizitiei spaniole persoanele cu par rosu erau incluse in categoria vrajitoarelor fiind arse pe rug, parul fiind dovada ca persoanele au „furat foc din iad”.

Exista insa si marturii in care sangele provenit de la roscate era folosit pentru a crea cupru de aur. Acesta ar fi fost amestecat cu cenusa soparlelor „basilisk” ce isi omorau prada cu ajutorul privirii.

Coafura pentru roscateUnele dintre aceste credinte s-au pastrat pana in anii 1940. In Germania spre exemplu casatoria persoanelor cu parul de foc era interzisa (numai in cazurile in care acestia erau amandoi roscati) datorita faptului ca exista credinta ca acestia ar putea da nastere unor monstri.

Corsicanii obisnuiau ca atunci cand intalneau o roscata sa se intoarca si sa scuipe, datorita faptului ca acestea erau considerate temperamentale, impulsive si violente.

Explicatia parului rosu este insa destul de simpla si a fost relevata de stiinta moderna. Roscatele au aparut in urma cu aproximativ 50.000 ani (atunci cand oamenii din Africa au migrat catre teritorii mai reci, unde expunerea solara a fost mai mica), iar gena ce a determinat aparitia acestuia ramane dominanta pana in zilele noastre.

Prejudecatile ancestrale s-au transmis intr-o oarecare masura si astazi, deoarece se crede ca roscatele sunt sirete, dar in acelasi timp istete, vanitoase, geloase si prefacute, iar privirea acestora ne poate deochia.

Rosul, una dintre culorile primordiale

Privit strict din punct de vedere genetic, parul roscat este o degradare a culorii negre ce isi poate face aparitia numai dupa un numar mare de generatii.

Numita „Alela V6OL”, gena responsabila pentru parul rosu nu are nimic de a face cu diavolul sau cu ghinionul. Aceasta face ca parul si pielea sa devina mai deschise la culoare pe masura ce scade sinteza de vitamina D datorita unei expuneri mai mici la soare.

Cele doua gene recesive reponsabile de aparitia parului rosu determina o mutatie asupra structurii proteinei „melancortin 1 receptor” ce produce astfel o explozie de feomelanina.

Vechimea aparitiei genelor responsabile de culoarea rosie a parului ar putea fi insa si mai mare, in functie de variantele genelor reponsabile.

Astfel, persoanele roscate in nuanta Cisteina 151 sau Triptofan 160 pot avea gena aparuta in Asia de Vest acum aproximativ 70.000 ani, iar cele ce au nuanta Histidina 294 detin o gena aparuta acum 30.000 ani in Europa.

Datorita gradului mic de expunere la soare, cea mai mare pondere a roscatelor de astazi se gaseste in Scotia (aproximativ  40% dintre roscate detinand gena recesiva), urmata de Anglia, Irlanda si Germania.

Paradoxal, cele mai bune medii pentru fetele cu parul de foc sunt tocmai cele unde gradul de expunere solara este mic iar lumina este difuza. Roscatele sunt predispuse genetic unui risc crescut in ceea ce priveste aparitia cancerului de piele, iar utilizarea unor creme solare cu grad mare de protectie UV nu inlatura in totalitate aceasta amenintare.

Coafor pentru roscateTehnologia isi spune insa cuvantul si in cazul metodelor de tratare a cancerului. Asa dupa cum se stie, roscatele dispun de o varianta total atipica a genei MC1R, ce duce catre cresterea riscului aparitiei cancerului de piele.

Cercetatorii americani au sporit procesul datorita caruia este afectat modul de functionare al genei MC1R, iar testele efectuate pe soareci  au dus in mod spectaculos la micsorarea ratei de aparitie a cancerului.

Roscatele celebre au fost numeroase

Desi prejudecatile s-au pastrat partial pana in ziua de astazi, au existat de-a lungul timpurilor si roscate celebre.

Istoria lui Lilith este mai mult o legenda. Creata din tarana, aceasta a devenit prima sotie a lui Adam (inaintea Evei) si exista credinta ca aceasta ar fi fost roscata. Povestea ne spune ca Lilith ar fi rostit numele lui Dumnezeu si l-ar fi parasit astfel pe Adam.

Daca despre Hurrem (cunoscuta si ca Roxelana) am auzit cu totii, putini stiu ca la incoronarea reginei Elizabeth I a Angliei cunoscutul prozator Edmund Spenser a scris „Regina Zanelor”.

Domnia acesteia a inceput la 17 noiembrie 1558 si a durat pana in 24 martie 1603 atunci cand Elizabeth a incetat din viata.

Domnia sa este cunoscuta sub numele de „epoca elizabetana” si a fost renumita atat pentru atentia pe care a acordat-o dramaturgiei englezesti, condusa de cei doi dramaturgi celebri ai Angliei (William Shakespeare si Christopher Marlowe) cat si pentru dezvoltarea capacitatilor navale ale tarii sale.

Regina Mary a Scotiei a fost incoronata la 9 septembrie 1543 in capela castelului Stirling si este cunoscuta atat pentru dezvoltarea artei si culturii scotiene cat si pentru faptul ca a sfarsit decapitata.

Astazi, societatea a intrat in era informatiei si a divertismentului iar cele mai celebre roscate sunt in capitala filmului.

Astfel, Christina Hendricks este considerata exponenta cea mai cunoscuta a roscatelor. Ochii de culoare deschisa contrasteaza cu parul de culoarea cuprului cu reflexe aurii, iar inteligenta acesteia o situeaza cu mult peste media obisnuita a doamnelor.

Nicole Kidman este una dintre actritele ce au revolutionat istoria filmului si se face remarcata prin contrastul dintre pielea palida, ochii albastri si culoarea aramie a parului.

Tendintele moderne au impus o conceptie total diferita asupra roscatelor. Daca pana acum 70 de ani acestea erau considerate adevarate incarnari ale raului, astazi in anumite tari a devenit o onoare sa ai un copil cu parul rosu, iar in Noua Zeelanda roscatele sunt considerate sacre.

Doamnele cu parul de foc imbatranesc mai greu

Putin paradoxal pare faptul ca parul roscatele parca nu imbatraneste niciodata odata cu trecerea timpului. Acesta isi pastreaza flexibilitatea si isi mentine culoarea pentru o perioada foarte lunga de timp.

Odata cu inaintarea in varsta, acesta va incepe sa se decoloreze foarte incet, devenind de culoarea nisipului iar in cele din urma va deveni alb.

Roscatele sunt cele mai distinseEste surprinzator faptul ca roscatele au mai putine fire de par fata de restul doamnelor, insa firul acestora este mai gros

Roscatele trebuie sa stie ca organismul lor este afectat de un deficit de fier destul de puternic, lucru ce poate sa le afecteze sanatatea daca nu au grija de stilul de viata si de regimul alimentar.

Inainte de a vedea cat de grav suntem afectate este necesar sa apelam la hemoleucograma, o analiza ce are rolul de a masura nivelul de hemoglobina si de globule rosii din sange.

Regimul alimentar trebuie sa fie bogat in alimente ce contin fier, precum spanac, sparanghel, carne rosie, paine neagra, piersici, fasole verde, etc.

Este recomandat sa consumam o cantitate mai mare de carne rosie, deoarece fierul din legume este asimilat ceva mai greu fata de cel pe care il putem gasi in carne. Astfel, numai 10 – 20% din fierul continut de legume este asimilat de catre organism, in timp ce pentru carne acest procent este cuprins intre 15 si 35%.

Toate dietele trebuie insotite de o cantitate mai mare de vitamina C, datorita faptului ca aceasta stimuleaza cantitatea de baza de fier din organism, iar gradul de absorbtie este de pana la sase ori mai mare.

Machiajul si moda, elemente prin care ne vom scoate in evidenta atuurile

Roscatele stiu ca parul rosu este privit diferit in comparatie cu restul: bataile inimii se vor accelera, respiratia se intensifica, iar metabolismul isi va accentua ritmul.

Cu toate acestea suntem constiente de faptul ca acest efect poate fi amplificat cu ajutorul machiajului si al hainelor purtate.

Acestea trebuie sa creeze un contrast cu podoaba noastra capilara, iar o coafura ingrijita ne va face irezistibila in fata tuturor barbatilor.

Culorile ce vor fi folosite pentru machiajul din timpul zilei trebuie sa fie cat mai naturale, seara se pot folosi aproape toate culorile, iar tonurile puternice si vibrante ne vor prinde de minune.

Sunt recomandate movul inchis sau chiar portocaliul, iar fondul de ten este obligatoriu in nuante de galben.

Daca nuanta noastra este un roscat puternic putem incerca sa folosim si nuante de mov deschis, iar daca parul este mai deschis sunt recomandate nuantele mov inchis.

De asemenea se pot utiliza combinatii de verde si portocaliu, dar in acest caz nu este necesar sa apelam la un dermatograf negru ci la unul verde inchis (pentru seara) sau la nuante de verde deschis sau crud in cazul machiajului de zi.

Este bine totusi ca inainte de a ne machia sa ne ghidam dupa trei reguli ce se aplica persoanelor din categoria noastra: culoarea parului nu trebuie sa fie aceeasi cu cea a sprancenelor, fardurile pentru pleoape vor avea intotdeauna culori deschise (albastru, mov sau verde) iar rujul pe care il vom folosi poate avea orice culoare (un plus il au cele in culori de rosu rece cu nuante de albastru).

Unui machiaj de exceptie trebuie sa ii adaugam si o tinuta pe masura, asadar va trebui sa acordam putina atentie si gamei cromatice a hainelor.

Astfel, culorile ce ne scot cel mai bine in evidenta parul sunt cele de primavara: violet, azuriu, albastru marin sau verde. In functie de preferinte se poate merge pana la nuantele calde de gri, dar trebuie sa avem grija sa evitam nuantele inchise de gri, visiniul sau bordeaux-ul, ce nu au darul de a ne avantaja.

Culoarea cea mai potrivita pentru o roscata este insa verdele. Multe dintre noi am fost invatate ca verdele este cea mai potrivita culoare pentru noi inca din timpul copilariei, dar atunci nu am acordat o mare importanta acestui fapt.

Verdele are avanjatul ca este versatil, iar cu cat parul nostru are o nuanta mai deschisa cu atat mai deschisa trebuie sa fie si nuanta de verde pe care o vom alege.

Coafurile insa nu au o regula universal valabila dupa care vor fi alese. Trebuie sa alegem acel model ce ne avantajeaza cel mai bine si trebuie sa tinem seama ca acesta sa contrasteze cu tenul si culoarea ochilor.

Daca avem parul scurt se poate opta pentru bucle (ce ne pot oferi un aer sarmant), un breton gros in stil glamour sau impletiturile ce au ramas la moda indiferent de anii ce au trecut.

In cazul in care parul nostru este mediu sau lung optiunile cele mai raspandite sunt parul ondulat si mini coc in calota, cocul la ceafa sau coafura de tip „wet look” ce este usor versatila (se poate opta pentru cararea la mijloc sau pentru lasarea parului pe o parte).